(מעיתון "הארץ") תזונאיות קליניות לתינוקות וילדים: הרגלי אכילה נכונים כבר בגיל הינקות והילדות
- הילה אלישר עירון
- 2 באוג׳ 2022
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 26 באוק׳ 2022
אחת התופעות השכיחות בעולם המערבי היא עודף משקל והשמנת יתר גם בקרב ילדים ונוער. אולם גם במצבים רפואיים מורכבים נדרשת תזונה מותאמת. כיצד ניתן לשנות את הרגלי התזונה בגיל כל כך צעיר? תזונאיות קליניות לתינוקות וילדים ובני נוער מספרות מה כולל הליווי שמעניקות
“הילד לא אוכל מספיק“, “המתבגרת שלי אוכלת רק שטויות“, “התינוק שלי לא מתפתח בהתאם לעקומת הגדילה“, או “הילדים שלי אוכלים כל היום“ - הם רק חלק מהי משפטים שהילה אלישר עירון, דיאטנית קלינית, שומעת אצלה בקליניקה. לכולם מכנה משותף: קושי של ההורים, התינוקות, הילדים או בני הנוער,
למצוא את האיזון הנכון בהרי גלי האכילה שיהיו גם בריאים ונכונים וגם שיספקו את הצרכים הפיזיולוגיים והרגשיים. “אני מאמינה בתהליכים בהם אנחנו מגלים מה המוטיבציה שלנו בכל הנוגע לאכילה, מה מניע אותנו לאכול, או לחילופין מה מונע מאיתנו לאכול.
כדי להשיג תוצאות טובות, כאלה שיישארו איתנו לשנים, יש צורך לעשות עבודת עומק. לא די להכין תפריטים שבלוניים“, מסבירה הילה. “לכל אחד יש את ‘הסיפור שלו‘, מנעד של רגשות, זיכרונות, עכבות, חסמים וכדומה. לכל אחד יש גם העדפות משלו למזונות מסוימים, או אג‘נדה המתלווה לכל נושא האוכל.
ליווי אישי שלוקח בחשבון את כל הפרמטרים הללו, בשילוב סבלנות ואמונה בתהליך, עשוי להבטיח הצלחה בשינוי אורח החיים והשגת המטרות“. הילה היא דיאטנית קלינית עם ניסיון של למעלה מ - 25 שנים בליווי ת תינוקות, ילדים, נוער ומשפחות, בכל הנוגע להדרכה והכוונה תזונתית.
את הקריירה שלה החלה ב“מכבי שירותי בריאות“ ולמעלה מ- 20 שנה הייתה חלק מצוות רב מקצועי באגף הילדים ב“הדסה הר צופים“, בו הדריכה הורים וילדים המתמודדים עם אתגרים רפואיים שונים.
כיום היא מלווה ומטפלת בקליניקה שלה במגוון תחומים, חלקם ייחודיים, בעזרת שיטות טיפול וגישות שונות המותאמות אישית. “אני מטפלת בילדים ונוער עם עודף משקל ואף השמנה קיצונית, בפן התזונתי, הרפואי הרגשי והחברתי“, מסבירה הילה.
“אני מחפשת ומוצאת, עם כל מטופל את המוטיבציה הפנימית שלו להתחיל תהליך שינוי ולהתמיד בו, במקרה של ילדים צעירים, מדריכה את ההורים כיצד להתניע ולהניע את הילד והמשפחה כולה לשינוי הרגלים ולשיפור האכילה ואורח החיים, שיהיו בריאים יותר.
“בנוסף, אני מטפלת גם בתינוקות עם קשיים בגדילה - FTT, המופנים על-ידי טיפת חלב או רופא/ת המשפחה; בילדים עם אלרגיות שונות למזון, כמו: צליאק, אלרגיה לחלב, רגישות לגלוטן, אלרגיה לפרוקטוז ועוד. אכילה שמוציאה מזונות רבים מהתפריט, דורשת התמודדות מיוחדת לא רק בבית אלא גם מחוצה לו – במוסדות החינוך, מסיבות, מסעדות. חשוב בהדרכה לתת את הדעת על כל ההיבטים הפרקטיים בחיי המשפחה והילד.
הדרכת הורים היא חלק מהותי בבניית תהליך השינוי. ההורים צריכים להוות מודל לחיקוי ולתת דוגמה אישית. אם הילדים לא יראו שגם הוריהם אוכלים פירות וירקות, למשל, אם זה לא יהיה שטוף ונגיש עבורם,
הם לא יטעמו בעצמם. הרבה יותר קל לגשת למגירת החטיפים. “כדי שההורים יוכלו להעניק לילדיהם סביבה תומכת ומעודדת, אני מלמדת אותם, בין היתר, כיצד ניתן להתארגן נכון לארוחות, מה לכלול ברשימת הקניות, דרכי בישול ואפילו מתכונים. “אני מדריכה גם הורים לילדים עם צרכים מיוחדים, כגון: אוטיזם, פגים לשעבר, תסמונות רפואיות שונות ומגוונות, מחלות גנטיות, ופגיעות נוירולוגיות. בעזרת ייעוץ אישי פרטני, הלוקח בחשבון, מלבד צרכים רפואיים-תזונתיים, גם יכולות קוגניטיביות ותפקודיות, גם מגבלות של זמן וסביבה. בהרבה סבלנות ואהבה, מוצאים את צורת ההזנה המתאימה, את המזון הנכון, למניעה של חסרים ולמיצוי פוטנציאל הגדילה וההתפתחות. יש לי פינה חמה בלב (ובקליניקה) למשפחות וילדים המתמודדים עם מחלות כרוניות וגנטיות נדירות, אליהן נחשפתי במשך שנות עבודתי הרבות ב“מרכז למחלות גנטיות וכרוניות בילדים“ בהדסה הר הצופים“.
לינק לכתבה ב"הארץ": https://www.haaretz.co.il/labels/2022-07-11/ty-article-labels/00000181-ed08-db29-a1fb-ff1ec9280000

Commentaires